ptoszę o rozwiązanie
anna: w trapezie równoramiennym ABCD przekątna AC zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego BAD
i jest prostopadła do ramienia BC
a) Wykaż że kąt BAD = 600 oraz DC= BC
b) wiedząc dodatkowo że odcinek łączący środki ramion trapezu ABCD ma długość 4,5
oblicz długości boków tego trapezu
punkt a zrobiłam ale nie wiem jat obliczyć b
17 lut 08:54
los79:

b) Niech |AB|=a, |CD|=|BC|=|AD|=b.
| | a | |
Z trójkąta ABC z cech trójkątów 30 60 90 widać, że |
| =b, więc a=2b. |
| | 2 | |
| | a+b | |
Odcinek łączący środki ramion trapezu to x= |
| =4,5, po podstawieniu a=2b otrzymujemy, że |
| | 2 | |
b=3, a więc a=6.
17 lut 10:05
anna: dziękuję
17 lut 10:47
Eta:

Prawie bez obliczeń
Wystarczy zauważyć,że :
taki trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku dł. b
to z treści zad. : 3b=9 ⇒ b=3
Boki trapezu mają długość: 6,3,3,3
17 lut 11:09
chichi:
Bardzo znany trapez, warto o nim pamiętać
17 lut 11:44