matematykaszkolna.pl
Topologia Qwerty: Proszę o polecenie dobrej książki do topologii (prosty, czytelny język łatwy dla początkujących) Oraz książki gdzie będą przykładowe zadania rozpisane krok po kroku a potem zadania do Samodzielnego poćwiczenie. Pozdrawiam
17 lut 00:46
chichi: Podstawy topologii ogólnej w zadaniach − Archangielski, Ponomariow
17 lut 00:57
Qwerty: Gdzie można kupić/ pobrać?
17 lut 10:30
6latek: Masakra
17 lut 13:23
Fałszywy 6-latek: Archangielski Ponomariow, piękna książka z epoki Jaruzelskiego emotka Jest też taki fajny zbiór zadań z teorii przestrzeni metrycznych, wszystkie z rozwiązaniami krok po kroku , tylko tytułu nie pamiętam
17 lut 13:28
chichi: Jakbyś sobie przypomniał byłoby super. Może i z epoki Jaruzelskiego, nie wiem. Co nie zmienia faktu, że jest bardzo dobrze napisana
17 lut 13:41
6latek: chichi Nie to żebym sie czepiał Niedawno Bolesław Iwaszkiewicz CI przeszkadzał a to ta sama epoka
17 lut 13:44
Fałszywy 6-latek: Iwaszkiewicz to klasyka , po nim wszystko już było skażone burbakistami z trucicielką Krygowską na czele emotka
17 lut 13:53
6latek: Kiedyś miałem sie tym zająć ale juz mi sie nie chce(na tą chwile chce sie zająć całkami ) Kiedy działały torrenty sciągnąłem sobie książke Kazimierz Kuratowski Wstęp do teorii mnogości i topologii (1977r) Biblioteka Matematyczna tom nr 9 (pewnie można wypożyczyć ) Można by zapytać np ABC jaka jest jego opinia na temat tej książki
17 lut 13:55
chichi: Ale nie to, że on mi przeszkadzał jakoś specjalnie, tylko zapytałem czy to ten komunista. Jak biorę do ręki książkę, która jest dobrze i porządnie napisana, to nie zwracam uwagi na to kim był autor. No ale fakt, ta sama epoka. Archangielski to dopiero zasłużony... Zerknij na odznaczenia i nagrody pod tym linkiem: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Gieorgij_Iwanowicz_Pietrow
17 lut 13:56
6latek: Fałszymy 6−latek emotka Z tego co wiem to Eta u Krygowskiej bronila prace
17 lut 13:59
chichi: @6latek tak pamiętam, wspominała kiedyś o tym na forum, wtedy @ABC napisał, że Krygowska kazała dzieciom mówić, że mają w plecaku 3 elementowy zbiór jabłek, zamiast mam 3 jabłka w plecaku. To wszystko co o niej wiem
17 lut 14:06
Mila: Fałszywy 6−latek, 13:53emotka
17 lut 15:24
ABC: Ten zbiór o którym mowa wyżej wrzuciłem tu : https://megawrzuta.pl/download/ad1b019fc062bccf82e0ff05a4c15220.html Pierwsze wydanie uratowało mi dupę gdy sam byłem studentem , topologa miałem takiego że ścinał 3/4 roku za cichą aprobatą dziekanatu ( kasa za poprawki i powtarzanie przedmiotu) emotka
17 lut 16:00
chichi: Dziękuję. Pobrałem
17 lut 16:05
Kacper: U mnie na studiach była komisja i się przyczepiła do wykładowcy, bo wg nich 80% nie powinno zaliczać topologii w pierwszym podejściu.
17 lut 17:23
Adamm: Mój wykładowca poleca https://tezeusz.pl/ryszard-engelking-wstep-do-topologii-959292 Archangielski wydał nawet niezłą książkę z teorii grup topologicznych Z tego co kojarzę, sam ma przypisane parę znanych twierdzeń
19 lut 15:59
Adamm: @6latek Kuratowski ponoć też bardzo dobry Szkoda że nie uczysz się topologii, to nie to samo co matematyka szkolna czy całki
21 lut 11:42
janek191: Ciekawostka: Kuratowski pierwotnie nazywał się Kuratow i był prawdopodobnie rosyjskim Żydem. Jego córka była związana z Unią Demokratyczną.
21 lut 12:27