Dodawanie, ciąg, potęgi
los79: Zapisz sumę
1+2*2+3* 22 + 4* 23 + ... + (n−1)* 2n−2 + n* 2n−1
w postaci x* 2y + z.
17 lut 00:44
luui:
| | 1 | |
S = |
| ∑k=1n (k+1)*2k+1 − k*2k − 2*(2k+1 − 2k) |
| | 2 | |
Podstawiasz pod:
∑
k=1n a
k+1 − a
k = a
n+1 − a
1
17 lut 10:17
_: (n−1)*2n−2+n*2n−1
12(n−1)*2n−1+n*2n−1
(12n−12)*2n−1+n*2n−1
2n−1*(32n−12)
17 lut 10:24
los79: luui, pierwszą linijkę rozumiem, ale dalej już nie za bardzo
17 lut 11:15
los79: Wyjaśnisz bardziej szczegółowo?
17 lut 11:20
17 lut 14:02
Mariusz:
Można też było sumować przez części
Na ważniaku coś o tym napisali
17 lut 17:56
kerajs:
Inaczej:
W szkole średniej robiono to tak (rozkładano na sumę ciągów geometrycznych)
1+2*2+3* 2
2 + 4* 2
3 + ... + (n−1)* 2
n−2 + n* 2
n−1=
1+1*2+1* 2
2 + 1* 2
3 + ... + 1* 2
n−2 + 1* 2
n−1+
+1*2+1* 2
2 + 1* 2
3 + ... + 1* 2
n−2 + 1* 2
n−1+
+1* 2
2 + 1* 2
3 + ... + 1* 2
n−2 + 1* 2
n−1+
+ 1* 2
3 + ... + 1* 2
n−2 + 1* 2
n−1+
+ ............................................... +
+ ...........................................+
+ 1* 2
n−2 + 1* 2
n−1+
+ 1* 2
n−1=
=.......=(n−1)2
n+1
A po szkole średniej choćby tak:
∑
i=1n ix
i−1=(∫∑
i=1n ix
i−1 dx)'
x=
| | x(1−xn) | | nxn+1−(n+1)xn+1 | |
=(∑i=1n xi)'x=( |
| )'x= |
| |
| | 1−x | | (x−1)2 | |
co dla x=2 daje
| | n2n+1−(n+1)2n+1 | |
∑i=1n i2i−1= |
| =(n−1)2n+1 |
| | (2−1)2 | |
17 lut 20:36
los79: Dobra, dzięki wszystkim za pomoc❤️ już rozumiem, szczególnie sposób na poziomie szkoły średniej
jest fajny, bo nad innymi to brr musiałam długo siedzieć, żeby cokolwiek zrozumieć, to jeszcze
nie ten level, bym sama ogarniała te wszystkie dziwne znaczki😅
17 lut 22:18