proszę o rozwiązanie
anna: w trapezie ABCD kąty BAD i ADC są proste Dwusieczne kątów CBA i DCB przecinają się
w punkcie E który należy do boku AD
a) wykaż że trójkąty ABE EBC i DEC są podobne
b) Wiedząc dodatkowo że AB = 12 , AE = 9 oblicz długość podstawy DC
16 lut 23:18
chichi:

2α + 2β = 180
o ⇒ α + β = 90
o ⇒ |∡BEC| = 90
o
ΔABE ∼ ΔEBC ∼ ΔDEC (cecha k−k−k)
| | 9 | | y | | 45 | |
|EB| = √92 + 122 = 15, zatem: |
| = |
| ⇒ y = |
| (z pod. ΔBAE i ΔBEC) |
| | 12 | | 15 | | 4 | |
| 15 | | | | 27 | |
| = |
| ⇒ x = |
| (z pod. ΔBAE i ΔEDC)  |
| 9 | | x | | 4 | |
16 lut 23:55
anna: dziękuję bardzo
17 lut 07:36
Eta:
Prawie bez obliczeń
| | 3 | |
trójkaty podobne w skali k= |
| |
| | 4 | |
================
i po ptokach
17 lut 11:23