prawdopodobnie
mk: spośród liczb −10,−8,−6,−4,−2,0,1,3,5,7,9,11 losujemy kolejno dwie różne liczby x i y, a
następnie tworzymy ioczyn xy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) A− iloczyn xy jest liczbą dodatnią.
b) B− iloczyn xy jest liczbą większą od 60.
Robiłam to w ten sposób, że w
a) IomegaI=12*11=132 (bo losujemy 1 liczbę, bez zwracania, a potem drugą)
IAI=5*6 (liczby nieprzyste*liczby parzyste dodatnie)+11(iloczyny wszystkich liczb z zerem)=41
b) IomegaI=132 IBI=1(przypadek gdy wylosujemy z liczb ujemnych −8 i −10, bo tylko ich iloraz z
liczb ujemnych jest większy od 60)+2(Wśród iczb dodatnich mamy tylko dwa przypadki (7,11) i
(9,11))=3
W obydwu przypadkach mam złe wyniki. w a) powinno być 41/66 a w b) 4/66
Nie wiem co robie, źle. Czy to ma znaczenie, którą liczbę wylosujemy pierwszą? np. w b) czy
powinnam również zliczyć przypadki odwrotne (11,7) i (11,9)?
HELP
16 lut 20:52
wredulus_pospolitus:
(a) heee

po pierwsze −−− czy 0 jest liczbą dodatnią?
po drugie −−− czemu nie piszesz o mnożeniu dwóch liczb ujemnych ?
16 lut 20:54
wredulus_pospolitus:
(b) nie iloraz a iloczyn
zapominasz o parze (7,9) , 7*9 = 63 > 60
16 lut 20:57
wredulus_pospolitus:
Ogólna uwaga −−− omegę budujesz w taki sposób, że kolejność losowania jest brana pod uwagę

Więc w zdarzeniach A i B takze kolejność musisz brać pod uwagę
16 lut 20:58
mk: w a) chodziło mi oczywiście o liczby ujemne*liczby dodatnie, i tak oczywiście chodzilo mi o
iloczyn. Sory za literówki, już trochę siedzę i mi się miesza w bani.
16 lut 21:01
mk: Dobra, jak by ktoś mógł rozwiązać i dać krótkie wytłumaczenie byłoby super. Wrócę tu jutro, bo
już mi głowa siada. Z góry wielkie dzięki.
16 lut 21:03
Mila:
Może napisz dokładnie treść zadania.
16 lut 21:04
mk: spośród liczb −10,−8,−6,−4,−2,0,1,3,5,7,9,11 losujemy kolejno dwie różne liczby x i y, a
następnie tworzymy ioczyn xy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) A− iloczyn xy jest liczbą niedodatnią. (miało być niedodatnią, sory)
b) B− iloczyn xy jest liczbą większą od 60.
16 lut 21:07
Mila:
|Ω|=12*11 uwzględniamy kolejność, bo w treści masz:
losujemy
kolejno dwie różne liczby x i y
A− iloczyn xy jest liczbą niedodatnią ( czyli ujemny lub równy 0)
x*y<0 lub xy=0
|A|=5*6+6*5+11*1+1*11=82 uwzględniamy kolejność
B−iloczyn xy jest liczbą większą od 60
Wypiszemy iloczyny:
((−10)*(−8)),( (−8)*(−10)), (7*9), (9*7), (7*11),(11*7)(9*11),(11*9)− 8 iloczynów
16 lut 21:30