Geometria analityczna
yn: Wyznacz równanie ogólne prostej przechodzącej przez punkt przecięcia prostych x – y = 1 i 2x +
y = 8 i odległej od początku układu współrzędnych o 65
16 lut 20:10
janek191:

y = ax + b
2 = 3 a + b ⇒ b = 2 − 3 a
y = a x − 3 a + 2
a x − y −3 a + 2 = 0
O = (0,0)
| I 0 − 0 − 3 a + 2 I | | 6 | |
| = |
| |
| √a2 + 1 | | 5 | |
I −3 a + 2 I *5 = 6
I − 15 a + 10 I = 6
− 15 a + 10 = − 6 lub − 15 a + 10 = 6
− 15 a = − 16
więc
zatem
| | 16 | | 6 | | 4 | | 6 | |
y = |
| x − |
| lub y = |
| x + |
| |
| | 15 | | 5 | | 15 | | 5 | |
====================================
16 lut 20:51
janek191:
Dokończ
16 lut 20:52
maturka:
A co się stało z √a2+1 ?
16 lut 20:56
chichi:
Źle rozwiązałeś równanie, co stało się z
√a2 + 1?
16 lut 20:57
maturka:
16 lut 20:57
chichi:
Mnie wyszło:
| | 4 | | 16 | | 26 | |
y = |
| x − 2 ∨ y = |
| x + |
| |
| | 3 | | 63 | | 21 | |
Autor zechce przekształcić równania prostych do postaci ogólnej i będzie wynik
16 lut 20:58
janek191:
Zgubiłem. Zaćmienie umysłu
16 lut 21:00
yn: | | 16 | | 26 | | 4 | |
0 = |
| x − y + |
| v 0 = |
| x − y − 2 |
| | 63 | | 21 | | 3 | |
Czyli to jest już gotowa odpowiedź i nie musimy odrzucać jednego równania?
16 lut 21:18
chichi:

Może nieco dłuższy sposób, ale równie ciekawy:
Niech:
k: x − y =1 ∧ m: 2x + y = 8 ⇒ k ∩ m = P = (3,2)
| | 6 | |
Zaczepiam okrąg o środku w punkcie (0,0) i promieniu długości równej |
| : |
| | 5 | |
Równanie prostej przechodząca przez punkt P:
n: y = ax + b ∧ P ∊ n ⇒ b = 2 − 3a ⇒ y = ax + 2 − 3a
Szukane proste, to styczne do okręgu O przechodzące przez punkt P, tworzę układ równań:
| ⎧ | x2 + y2 = 36/25 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | y = ax + 2 − 3a | |
| | 64 | |
(**) x2 + (ax + 2 − 3a)2 = 1.44 ⇔ (a2 + 1)x2 + (4a − 6a2)x + 9a2 − 12a + |
| = 0 |
| | 25 | |
Równanie będzie posiadało 1 rozwiązanie wtw. gdy Δ = 0, zatem:
| | 64 | |
(4a − 6a2)2 − 4(a2 + 1)(9a2 − 12a + |
| ) = 0 ⇔ |
| | 25 | |
| | 16 | | 4 | |
⇔ 189a2 − 300a + 64 = 0 ⇔ (3a − 4)(63a − 16) = 0 ⇔ a ∊ { |
| , |
| } |
| | 63 | | 3 | |
No i pozostało wyznaczyć równania prostych i przekształcić do postaci ogólnej, o godz.
20:58 podałem prawidłowe równania szukanych prostych. Rzecz jasna rozwiązywać polecam w
sposób zaproponowany przez @
janek191, ale warto też czasami poeksperymentować i poszukać
różnych rozwiązań, te najkrótsze są oczywiście najlepsze
16 lut 21:30