Rozwiaaż rowanie macierzowe
Chyrsitan:
|1 −3| T |0 −1|
|2 −2| * |−1 1| − 2( |−2 4| 2 + x ) = (XT+I2)T
|3 −1| |1 0| |−1 2|
16 lut 19:28
chichi:
Czy można prosić o wrzucenie na jakiegoś zapodaja zdjęcie polecenia?
16 lut 19:34
Chyrsitan: Nw jak wrzucić zdjęcie a to jest całe polecenie 3. Korzystając z równości macierzy, rozwiąż
równa
]
ia macierzowe
16 lut 19:39
Chyrsitan: po wymnożeniu wszystkiego wychodzi mi
|1 1| − 2x = (xT + I2)T
|1 1|
16 lut 19:40
Chyrsitan: nw wiem co dalej
16 lut 19:41
chichi:
Wchodzisz na:
https://zapodaj.net/
Klikasz przycisk "wrzuć plik", wybierasz zdjęcie i klikasz zapodaj! Samo wygeneruje link
16 lut 19:41
chichi:
(A + B)
T = A
T + B
T − jedna z własności transponowania
16 lut 19:42
16 lut 19:52
Chyrsitan: czyli rozumiem ze
X to |1 1| a I to |1 0|
|1 1| |0 1|
16 lut 19:54
chichi:
1. I
n = I
2. (X
T)
T = X
3. I
T = I
Teraz rozwiązuj równanie
16 lut 19:58
chichi:
19:40 jest okej, teraz skorzystaj z własności, które wypisałem i już z górki
16 lut 20:00
17 lut 11:04
Chyrsitan: czyli rozmumiem ze to ma wygladac w ten sposob
17 lut 11:04
Chyrsitan: i wynik to
x = | 2/3 1/3|
| 1/3 2/3|
17 lut 11:10
chichi:
Co to za zamiana na macierz jednostkowa, przecież to jest mnożenie przez skalar...
P. S. Ty zapisujesz jakoby to wszystko były wyznaczniki macierzy, nie macierze...
17 lut 12:54
chichi:
Coś przenosisz, nie zmieniasz znaku. Do poprawy to wszystko
17 lut 12:58
Chyrsitan: Czyli I to jest zmienna po z tego co pamietam to oznaczało sie macierz jednostkowa
17 lut 13:10
Chyrsitan: BTW Mnożenie przez macierze jest przemienne ?
17 lut 13:32
chichi:
Po co bierzesz się do rozwiązywania rownań macierzowych, nie mając żadnego podłoża
teoretycznego aby to robić? Nie pojmuje
17 lut 13:33
Chyrsitan: czyi wynik to ponieważ po odejmowaniu mnożę przez 3 i end
x = | 0 3|
| 3 0|
17 lut 13:34