Trójkąty
violetskies: Dwa boki trójkąta mają długości 4 i 6, a kąt między nimi ma miarę 135 stopni. Pole tego
trójkąta wynosi?
Proszę o pomoc, wyliczyłam długość trzeciego boku z sinusa ale nie wiem co robic teraz
16 lut 15:37
chichi:
| | 1 | |
P = |
| * 4 * 6 * sin(135 o) = 6 √2  |
| | 2 | |
16 lut 15:39
Dr.Cutie: Jeśli policzysz trzeci bok to potem pole ze wzoru Herona
Tutaj nie ma potrzeby tego robic tylko skorzystać z gotowego wzoru na pole
P=0,5*a*b*sinα gdzie α to kąt miedzy bokami a i b
Kolega wyżej to napisał
16 lut 16:04