Ekstrema funkcji
1988: Wyznacz ekstrema funkcji f(x) = sin
2x + cosx
f'(x) = sinx(2cox−1)
sinx = 0 v cosx = −
12
| | π | | π | |
x = kπ v x = − |
| +2kπ v x = |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
Nie wiem, jak dalej sobie z tym fantem poradzić
16 lut 11:33
Maciess: Policz drugą pochodną i zbadaj jej znak w punktach podejrzanych
16 lut 11:44
I'm back:
Albo − sprawdzasz wartość w dwuch punktach (np x=0 i x=π/3) i na podstawie tego wiesz jaka
monotonicznosc funkcja miała w tym przedziale, a na podstawie tego jesteś w stanie narysować
'wezyka' pochodnej i wskazać przedziały monotonicznosci tejże funkcji
16 lut 17:30
I'm back:
W dwóch miało być
16 lut 17:31
Mila:

sin
2x=1−cos
2x
f(x)=−cos
2x+cosx+1
1) cosx=t
f(t)=−t
2+t+1
| | 1 | | 5 | | 5 | | 1 | |
f( |
| )= |
| największa wartość f(t)= |
| dla t= |
| ⇔ |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | π | |
cosx= |
| dla x=± |
| +2kπ funkcja f(x) maksima lokalne |
| | 2 | | 3 | |
f(t) =f(−1)=−1 najmniejsza wartość f(t) dla t=−1⇔
cosx=−1 dla x=π+2kπ , k∊C funkcja f(x) ma minima lokalne
16 lut 19:06