Liczby zespolone
Dr.Cutie:
Zeby CI sie nie nudziło Damianie
Znajdz wszystkie pierwiastki stopnia trzeciego z jednosci
czyli masz rozwiązać rownanie
u3=1
Zapisujemy je w postaci
u3−1=0
Dalej Ty
15 lut 21:21
Dr.Cutie:
Jak zrobisz to to znajdz wszystkie pierwiastki stopnia czwartego z jednosci
u4=1
u4−1=0
Dotąd łatwe jest
Nastepnie juz trudniejsze będzie
Znajdz wszystkie pierwiastki stopnia piątego z jednosci
u5=1
u5−1=0
15 lut 21:31
::
z
3=1
z
3−1=0
z
3−1
3=0
(z−1)(z
2+z+1)=0
z−1=0 ∨ z
2+z+1=0
z
1=1 ∨ Δ=1−4=−3=3i
2
√Δ=
√3i
| | −1 | | √3i | | −1 | | √3i | |
z∊{1, |
| − |
| , |
| + |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 lut 02:23
AJ: z4=1
z4−1=0
(z2)2−12=0
(z2−1)(z2+1)=0
(z2−12)(z2−i2)=0
(z−1)(z+1)(z−i)(z+i)=0
z1=−1, z2=−i, z3=i, z4=1
z∊{−i,−1,1,i}
16 lut 02:26
dunk:

z
5=1
z
5−1=0
(z−1)(z
4+z
3+z
2+z+1)=0
z
1=1 ∨ z
4+z
3+z
2+z+1=0
ciężko znaleźć pierwiastki równania po prawej. Na pewno nie spełnia go i.
z=
5√1
|z|=1
φ=2π
z=cos(2π)+isin(2π)
| | 2π+2kπ | | 2π+2kπ | |
wk=5√1(cos |
| +isin |
| ), k∊{0,1,2,3,4} |
| | 5 | | 5 | |
w
0=cos(
2π5)+isin(
2π5)
w
1=cos(
4π5)+isin(
4π5)
w
2=cos(
6π5)+isin(
6π5)
w
3=cos(
8π5)+isin(
8π5)
w
4=cos(
10π5)+isin(
10π5)=cos(2π)+isin(2π)=1=z
1
16 lut 02:42
Dr.Cutie:
Straszna szkoda że zamiast zając sie tym damianie zająłeś sie niepotrzebna dyskusją potem
u5=1
u5−1=0
(u−1)(u4+u3+u2+u+1)=0
stąd u=1 lub
u4+u3+u2+1=0
=====================
Pytanie do Ciebie
czy możemy to rownanie podzielić przez u2 i dlaczego ?
Ja po wypiciu kawy muszę wyjechac wiec na razie poczekam na odpowiedz
16 lut 11:36
ite:
Panie doktorze, dyskusja na temat tego, jak korzystać z wolontariatu, prowadzona na forum
opartym właśnie na wolontariacie, nie jest taka zupełnie niepotrzebna.
16 lut 12:30
6latek:
Dr Cutie to dziewczyna (medyk) udająca chłopaka lekarza
Jest to serial pod tym samym tytułem.(chiński)
Dyskusja owszem ale oparta na argumentach jest dobra .
Natomiast wzajemne oskarżanie a potem niewybredne obrażanie jest złe
Niestety Damian postąpił potem zle . Dlatego to napisałem
Sprawa następna . Nie uważasz ze ten temat jak i temat darasa powinien byc zamknięty od razu ?
Obserwacja moderatorów i brak ich zdecydowanej reakcji właśnie do tego doprowadziły
Zostawienie tych tematow będzie skutkowało tym ze ktoś od czasu do czasu bedzie robił wpisy i
będa one niepotrzebnie podbijane
Zycze miłego dnia
.
16 lut 14:40
K2: Takie wątki powinny być od razu usuwane.
16 lut 15:25