Prędkość ciała [m/s] zadana jest wzorem V(t)=3t^2
Kacper: Prędkość ciała [m/s] zadana jest wzorem V(t)=3t2, t większe lub równe 0. Po jakim czasie
ciało, startując w chwili t=0s, pokona drogę 25m? Pomógłby ktoś z tym zadaniem? Byłbym
wdzięczny.
15 lut 13:04
mydlix: a=V/t=3t
s(t)=12at2=12*3t3
t3=503
t=3√503 [s]
15 lut 13:20
luui:
25 = 0∫ tk |V(t)| dt = 0∫ tk |3t2| dt = tk3
tk = 3√25 s
15 lut 14:37
luui:
@Mydlix
Wzorek:
a=V/t // działa tylko w przypadku stałego przyspieszenia
Nie zaprzątaj sobie głowy konkretnymi przypadkami.
Jak będziesz wychodzić od:
| | d | | d | |
a(t) = |
| v(t) , v(t) = |
| x(t) |
| | dt | | dt | |
To kinematyka nie będzie skrywała przed Tobą tajemnic.
15 lut 14:42
mydlix: @luui
Okej, będę miał to z tyłu głowy. Jestem dopiero w liceum, stąd to założenie. A poza tym naszym
podręcznikiem jest "Zrozumieć Fizykę" Nowej Ery, gdzie autorzy używają tak poprawnych
sformułowań jak "sprężanie izobaryczne", więc nie mam dobrego źródła wiedzy
15 lut 15:09
luui:
To może Cię zaciekawić:
Podstawy fizyki 1,2,3,4,5 (5 tomów) − David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker
Pojawiają się elementy ze szkoły wyższej, które (niby) można pominąć.
Jednak warto spróbować coś tam podłubać, bo to i tak odbije Ci się na studiach.
Legenda głosi, że krążą gdzieś w internecie za free.
15 lut 16:03
mydlix: Dzięki, pytanie tylko, czy to mnie przygotuje do matury rozszerzonej?
15 lut 16:14
luui:
Nie wiem − nie zwykłem śledzić podstawy programowej.
Najlepiej będzie jak sam to zweryfikujesz.
Ale powinno, i nie tyle co do matury rozszerzonej,
ale również nabędziesz solidnych fundamentów pod studia.
15 lut 16:45