Suma długości trzech krawędzi prostopadłościanu
Student: Cześć, czy ktoś mógłby pomóc mi z tym zadaniem? Suma długości trzech krawędzi prostopadłościanu
wychodzących z jednego wierzchołka jest równa 36. Długość jednej z tych krawędzi jest dwa razy
większa od długości innej z tych krawędzi. Jaka jest długość najkrótszej krawędzi spośród tych
prostopadłościanów, który ma największą objętość?
15 lut 13:02
chichi:
a + b + c = 36 ∧ a = 2b ⇒ 3b + c = 36 ⇒ c = 36 − 3b
c > 0 ⇔ 36 − 3b > 0 ⇔ ...
V(b) = b * 2b * (36 − 3b) ⇒ V'(b) = ...
No i teraz stosujesz już artylerię rachunku różniczkowego
15 lut 15:07