matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wyprowadź wzór
Damian#UDM:
Wyprowadź wzór na całkę
f'(x)
∫
dx
f(x)
15 lut 10:26
Maciess:
Podstawienie i samo wychodzi t=f(x) dt = f'(x) dx ...=∫1/t dt = ln|t|+C = ln|f(x)|+C
15 lut 11:19
Damian#UDM:
Dziękuję bardzo
15 lut 12:02