Parabola
o rany julek:
Parabolę o równaniu 5X2+2√5X+2√5Y+1=0 obrócono o α ∊(0o:90o) i uzyskano
równanie x2+4xy+4y2−2x+6y+1=0.Czy tę parabolę obrócono zgodnie czy niezgodnie
z ruchem wskazówek zegara?
14 lut 11:38
sd:
Zgodnie z ruchem wskazówek zegara
14 lut 11:39
hanecka,pudel i pipel:
Zgodnie z ruchem wskazówek zegara:
X=xcosα+ysinα
Y=ycosα−xsinα
__________________
2
√5(cosα−sinα)=−2
| | 2 | |
2√5(cosα+sinα)=6,sinα= |
| |
| | √5 | |
Niezgodnie z ruchem wskazówek zegara
X=xcosα−ysinα
Y=xsinα+ycosα
____________________
x:2
√5(cosα+sinα)=−2
| | 2 | |
y:2√5(cosα−sinα)=6,sinα=− |
| →α nie należy do(0o;90o) |
| | √5 | |
14 lut 11:59