Płaszczyzny
Damian#UDM: Zad. 1
a)
Znaleźć punkt symetryczny do punktu A(1,2,−1) względem płaszczyzny
π: x+y−z−12=0
b)
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A, punkt B(1,1,1) i prostopadłej do
płaszczyzny
Q: x−y+z=0
14 lut 10:02
Damian#UDM: 2. Napisz równanie walca o tworzącej (sint,cost,0) i kierownicy, która jest prostopadła do
płaszczyzny
π: x−y+z−7=0
14 lut 10:38
kerajs:
1)
a)
Przykładowo:
znajdujesz punkt przebicia (A') danej płaszczyzny przez prostą x−1=y−2=1−z
szukany obraz (A'') znajdziesz z równości wektorów AA' i A'A''
b)
AB=[0,−1,2]
[0,−1,2]x[1,−1,1]=[1,−2,1]
π: (x−1)−2(y−1)+(z−1)=0
2)
To zadanie jest źle przepisane. Sugerowaną osią walca obrotowego jest 0Z, i bynajmniej nie jest
ona prostopadła do podanej płaszczyzny. Na dodatek jeszcze ta kierownica.
14 lut 20:49
Damian#UDM: 1) Już chyba wiem jak to zrobić:
a) Równanie prostej k prostopadłej do płaszczyzny π i przechodzącej przez punkt A
b) prosta k w postaci parametrycznej od t
c) wstawiam wyznaczone x, y, z od t do równania płaszczyzny π
d) wyliczam parametr t
e) otrzymuje punkt P wspólny prostej i płaszczyzny
f) wektor AP
h) wektor PA', gdzie A' to punkt symetryczny
i) równość wektorów
j) otrzymuje punkt A'
Powinno być ok
16 lut 02:02
Damian#UDM: b)
1. wektor AB
2. wektor normalny płaszczyzny vQ
3. iloczyn wektorowy ABxvQ otrzymujemy wektor p będący wektorem normalnym płaszczyzny π
4. Rówanie płaszczyzny π
16 lut 02:53
Damian#UDM: Dziękuje kerajs za pomoc
16 lut 03:01
Damian#UDM: Treść do zadania 2. jest niestety poprawna.
16 lut 03:05