Uzasadnij tg
Kacper: Cześć, czy mógłby ktoś pomóc mi uzasadnić, dlaczego tgπ/4=1? Z góry dziękuję za pomoc i
odpowiedzi.
14 lut 09:08
mydlix: To jest tgπ4 czy tgπ4?
14 lut 09:14
Kacper: Sorki za mylący zapis, chodziło mi właśnie o ten drugi
14 lut 09:18
mydlix:

Okej, no to tg
π4=tg(45°).
Tangens to stosunek przyprostokątnej naprzeciw kąta i przyprostokątnej przy kącie, czyli
tgα=tg(45°)=
ab, ale wiemy, że naprzeciwko równych kątów leżą równe boki, zatem a=b, czyli
tg(45°)=1
14 lut 09:28
Mila:

1) c=a
√2
2)
| | a | | 1 | | √2 | |
sin(45o)= |
| = |
| = |
| |
| | a√2 | | √2 | | 2 | |
14 lut 20:23
janek191:
Wydaje mi się. że to miałem w VIII klasie SP w roku szkolnym 1969/70
14 lut 20:43
Mila:

Piękne czasy to były i radosne.
14 lut 20:47
janek191:
Nie bardzo − wypadki grudniowe na wybrzeżu w 1970 r.
Wcześniej w 1968 r. przejeżdżali koło mojej szkoły żołnierze sowieccy ( radzieccy) −
interwencja w Czechosłowacji.
14 lut 20:50
Mila:
Ja obecnie podeszłam apolitycznie do mojej egzystencji w tamtych czasach.
14 lut 21:41