Liczby zespolone
Damian#UDM: 1. Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
z=
3√(2−i)6
2. Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych
[z+i]=z−i
gdzie [] oznaczana sprzężenie.
3. Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbiory liczb "z" spełniających podane warunki:
a) Re(iz+2)≥0
b) Im(z
2)<0
c) [z−i]=z−1
d) |z−3+4i|=1
e) 2≤|iz−5|<3
g) Arg(z+2−i)=π
h)
23π≤Arg(3i−z)≤
56π
14 lut 02:05
janek191:
z.2
z = x + i y
Mamy
−−−−−−−
x + i y +i = x + i y − i
−−−−−−−
x + (y +1) i = x + ( y − 1) i
x − ( y + 1) i = x + ( y − 1) i
− y − 1 = y − 1
2 y = 0
y = 0
z = x + 0 i
========
14 lut 09:03
Damian#UDM: 4. Korzystając ze wzoru de Moivre'a wyraź sin(3x) przez sin(x).
14 lut 14:36
janek191:
Z wzoru mamy: ( cos x + i sin x)3 = cos 3x + i sin 3x
L = cos3 x − 3 sin2 x*cos x + 3 i *sin x*cos2 x − i sin3 x =
= ( cos3 x − 3 sin2 x*cos x ) + i sin x*( 3 cos2 x − sin2 x)
zatem po porównaniu części urojonych mamy :
sin x*( 3 cos2 x − sin2 x) = sin 3x
sin x *( 3*(1 − sin2 x) − sin2 x] = sin 3x
sin x*( 3 4 sin2 x) = sin 3 x
3 sin x − 4 sin3 x = sin 3x
sin 3 x = 3 sin x − 4 sin3 x
=====================
14 lut 15:42
Mila:
z=3√(2−i)6
z=3√[(2−i)2]3
z=3√(3−4i)3
z3=(3−4i)3
z3−(3−4i)3=0
(z−3+4i)=0 lub (z2+(3−4i) z+(3−4i)2)=0
z=3−4i lub Δ=(3−4i)2−4*(3−4i)2=−3(3−4i)2=3i2*(3−4i)2
dokończ
14 lut 17:43
Damian#UDM: Ludzie, bardzo dziękuje wam

z tym 1. nie pomyślałbym, żeby do potęgi trzeciej podnieść, a teraz będę wiedział

Proszę jeszcze z 3. na pewno c, e, f i h
14 lut 18:29
Mila:

e)
2≤|iz−5|<3
2≤|iz+i
2*5|<3
2≤|i|*|z+5i|<3⇔
2≤|z−(−5i)|<3 pierścień, bez punktów na okręgu o r=3
środek pierścienia S=(0,−5)
14 lut 18:40
Mila:
f)
z
2+1=z
2−i
2
z≠i i z≠−i
|z+i|≥|z
2+1|⇔
|z+i|≥|z
2−i
2|
|z+i|−|z−i|*|z+i|≥0
|z+i|*(1−|z−i|)≥0
dalej sam
14 lut 18:50
Damian#UDM: Super, kolejna zależność
|i|=1, o tym nie wiedziałem
15 lut 09:53
Damian#UDM: Czy są jeszcze jakieś zależności, które mogą być przydatne?
| | z− | |
Na pewno wiem, że mnożenie razy |
| sprzężenie jest bardzo przydatne  |
| | z− | |
15 lut 09:54
ite:
janek w zad.2 (9:03) po lewej stronie równości ma być sprzężenie:
(z+i)*=z−i
więc inne rozwiązanie i wynik
15 lut 10:43
janek191:
z = x + i y
Lewa strona równania
−−−− −−−−−−−− −−−−−−−−−
z + i = ( x + i y) + i = x + i*( y + 1) = x − i *(y + 1)
Prawa strona równania
z − i = x + i y − i = x + i*( y − 1)
Co jest źle?
15 lut 16:24
Mila:
Janek ma dobrze.
15 lut 17:29
Damian#UDM: Dopytam jeszcze czy znacie jakieś zależności lub triki, które mogłyby przydać się przy
rozwiązywaniu zadań z liczb zespolonych?
15 lut 19:18
Kacper:
Chodzić na wykłady i zadać to pytanie wykładowcy warto 😊
15 lut 19:35
luui:
i
2 = −1
−1/1 = 1/−1
√−1/1 =
√1/−1
√−1/
√1 =
√1/
√−1
i/1 = 1/i
i
2 = 1
−1 = 1
Coś poszło nie tak...
15 lut 19:47
Damian#UDM: Dziękuję Wam za pomoc. Sam to spróbuję ogarnąć
15 lut 20:56
ite:
Mila, janek nie zauważyłam, że tylko podwójny rząd kresek jest podkreśleniem, a pojedynczy
oznacza sprzężenie. Więc moja uwaga nie była potrzebna.
16 lut 12:18