Zad
Marika: Możecie sprawdzić?
Oblicz i zapisz w najprostszej postaci:
| (4√3)8 | |
| : (3−8 : 3−10)5 |
| (√27)−4 | |
Obliczylam, że
(
4√3)
8 = 3
2
(
√27)
−4 = 3
−6
Więc zostaje mi chyba
I teraz nie wiem jak z tymi minusami w potędze 🙈
13 lut 23:46
wredulus_pospolitus:
czyli:
a* 3
−8 = a : 3
8
13 lut 23:47
Marika: Wyjdzie 729?
13 lut 23:59
Marika: Nie, źle
14 lut 00:05
Marika: | | 32 | | 1 | | 1 | |
= |
| : ( |
| : |
| )5 = 38 : (32)5 = 38 : 37 = 31 = 1 |
| | | | 38 | | 310 | |
14 lut 00:11
Marika: =3
14 lut 00:11
chichi:
Źle.
14 lut 00:27
chichi:
3
8 : (3
2)
5 = 3
8 : 3
7 − co to za nieprawdziwa równość?
14 lut 00:28
mydlix: Podstawowe działania na potęgach:
1) am*an=am+n
2) am:an=am−n
3) (am)n=amn
4) (ab)n=anbn
5) (ab)−n=(ba)n
Pamiętaj, że
(56)2=512
562=536
14 lut 08:39
Marika: Nigdy tego nie ogarnę 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
14 lut 16:28
Kacper:
Dasz radę
14 lut 16:34
Marika: Nie wiem czy dobrze policzyłam ale wyszło:
... = 316 × 36 : 310 = 310 : 310 = 1
może tym razem dobrze?
14 lut 16:39
mydlix: Nie, jest źle, zakończenie 38 : (32)5 jest dobrze, tylko, że to jest 38:310=3−2
14 lut 16:50
Mila:
| | 32 | |
1) |
| =32−(−6)=32+6=38 |
| | 3−6 | |
2) (3
−8 : 3
−10)
5=
=(3
−8−(−10))
5=(3
−8+10)
5=(3
2)
5=3
10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
38:310=38−10=3−2=( |
| )2= |
| |
| | 3 | | 9 | |
14 lut 17:51