|z^2 + (z*)^2 - 1|=0
Ursus: Rozwiąż równanie w Ciele liczb zespolonych:
|z2 + (z*)2 − 1|=0 ,gdzie z∊liczb zespolonych, * − sprzężenie
Najlepsze co wymyśliłem to z= x + iy, x,y∊R, wyliczam to wsztsko i zostają mi dwa przypadki:
x2−y2=1/2 oraz y2−x2=1/2. Wolfram jest jednak mądrzejszy i wypluwa wyniki −1√2 oraz
1√2, które faktycznie są poprawne ale nie wiem jak do tych pierwiastków dotrzeć.
13 lut 21:20
janek191:
I x
2 + 2 i x y − y
2 + x
2 − 2i xy + y
2 − 1 I = 0
I 2 x
2 − 1 I = 0
2 x
2 − 1 = 0
2 x
2 = 1
13 lut 21:33
Ursus: To raczej nie takie proste, z*=x−iy ⇒ (z*)2 = (x−iy)2 = x2−2xyi + i2y2 = x2 − 2xyi − y2
Dzięki za próbę.
13 lut 21:40
janek191:
Faktycznie − pomyłka.
13 lut 21:44
kerajs:
I x2 +i 2xy − y2 + x2 −i 2xy − y2 − 1I = 0
I 2x2 − 2y2 − 1I = 0
2x2 − 2y2 = 1
Rozwiązaniem są punkty hiperboli: 2x2 − 2y2 = 1.
13 lut 22:27