W trójkącie ostrokątnym ABC punkt D dzieli bok BC w stosunku 1:2 licząc od wierzchołka B .
Z wierzchołka B poprowadzono prostą przechodzącą przez środek odcinka AD , która przecięła bok
AC w punkcie E.
Oblicz, w jakiej proporcji, licząc od wierzchołka A , punkt E dzieli bok AC .
Zrobiłem, ale nie wiem od czego zacząć. Będę wdzięczny za wskazówkę
1)CO − środkowa ΔADC⇔pola:
v+u=2s
PΔABC=6s
| p | v | ||
= | − Δmają tę samą wysokość | ||
| q | u |
| v+s | p | v | |||
= | = | ||||
| u+3s | q | u |
| AE | BC | DO | |||
* | * | =1 | |||
| EC | CD | OA |
| AE | 3x | ||
* | *1=1 | ||
| EC | x |
| AE | 1 | ||
= | |||
| EC | 3 |