Matura rozszerzona, planimetria trapez
Luke:

8 EF II AB.
Na podstawie AB obrano punkt G taki, że czworokąt AGFE jest równoległobokiem.
Pole czworokąta EFCD jest równe 18, pole trójkąta GBF jest równe 4.
Wyznacz pole trapezu ABCD , jeśli wiadomo, ze IEFI = 3* ICDI Mam następujacy problem z
zadaniem.
Korzystajac z podobienstwa trapezów EFCD i ABFE wyznaczyłem, że podstawa AB ma długość 9a.
Tylko dalej, skoro AGFE jest równoległobokiem, to AG=EF=3a, zatem GB=6a.
Pole GBF to 4, a, że AGFE i GBF mają to samo h, to przekształacjąc wzór wyrażenie na pole
trójkąta GBF otrzymałem, że Pole AGFE to 4.
Zatem pole trapezu wychodzi mi 26, a w odpowiedzi jest 40...
Będę wdzięczny za wskazówki!
Mila:

1) Na jakiej podstawie uważasz, że trapezy są podobne?
2) Widzę, że jesteś samodzielny, to rysunek Ci pomoże?
W razie kłopotów pisz