nierówność z wartością bezwzględną
niewiem:
Czy tak można rozpisać?
|x|<x+2
x<x+2 ⋀ x>−x−2
0<2 ⋀ 2x>−2
x∊R ⋀ x>−1
x∊(−1, +
∞)
Wynik jest prawidłowy, ale nie wiem czy tak wolno
13 lut 08:37
I'm back:
Brakuje mi w drugiej linijce informacje odnośnie przypadków
13 lut 08:46
I'm back: I wtedy nie mamy 'i' tylko 'lub' pomiędzy nierównościami
13 lut 08:49
niewiem: Dlaczego lub? skoro jest mniejsze?
13 lut 08:50
wredulus_pospolitus:
'lub' w połączeniu z warunkami by były użyte.
Zapis który zrobiiłeś/−aś nie jest niepoprawny, jednak jest nieprecyzyjny (w wielu
nierównościach doprowadziłby do błędnej odpowiedzi) i trzeba o tym pamiętać.
Jeżeli dopiero zaczynasz w szkole 'zabawę' z wartością bezwzględną, rób tak jak nauczyciel
przekazał.
13 lut 11:02
chichi:
Nie wolno.
13 lut 11:49
niewiem:
wredulus, pokaż przykład, w którym to prowadzi do błędnej odpowiedzi?
wszystkie przykłady, które liczę w ten sposób zgadzają się z odpowiedziami.
chichi a jakieś wytłumaczenie dlaczego nie wolno?
13 lut 12:09
wredulus_pospolitus:
przykład:
| | 1 | |
| |
| | < 2 −−−> powinno wyjść (−∞ ; −1/2) u (1/2 , +∞) |
| | x | |
pokaż jak Ci to wyjdzie

nie mówiąc już o tym, że przy samym rozwiązywaniu napotykasz na problem w momencie mnożenia
przez 'x'
13 lut 12:17
niewiem: D=R−{0}
Mnożę obie nierówności stronami przez x
2
x<2x
2 ∧ x>−2x
2
2x
2−x>0 ∧ 2x
2+x>0
x(2x−1)>0 ∧ x(2x+1)>0
x∊(−
∞,0)∪(1/2, +
∞) ∧ x∊(−
∞,−1/2)∪(0, +
∞)
Ostatecznie x∊(−
∞,−1/2)∪(1/2, +
∞), zgadza się z tym co podałeś.
13 lut 12:44
niewiem:
chodzi mi o to, że w szkole uczono mnie, że jak mamy
|x|<liczba (liczba>=0), to możemy sobie rozpisać na coś takiego
|x|<3
x<3 ∧ x>−3
A jak było
|x| < x , to kazali rozbijać na przypadki (1 dla x>=0; 2 dla x<0)
a ja bym chciała to zrobić tak samo jak tamto wyżej, czyli:
|x| < x
x < x ∧ x>−x
13 lut 12:50
niewiem:
pomóżcie, bo chciałabym wiedzieć gdzie jest błąd w moim rozumowaniu
13 lut 15:57
niewiem:
13 lut 19:33
niewiem: Może Mila lub Eta pomożecie? widzę, że dużo tutaj piszecie
13 lut 20:00
chichi:
Pominę sobie nierówność i pokaże Ci to na przykładzie równania:
Wg. Ciebie:
| | 8 | |
|x + 2| = 2x + 6 ⇔ x + 2 = 2x + 6 ∨ x + 2 = −2x − 6 ⇔ x ∊ {−4, − |
| } |
| | 3 | |
Ten wynik nie jest oczywiście prawdziwy...
Winno być:
dziedzina równania: 2x + 6 ≥ 0 ⇔ x ∊ [−3, +
∞) i tutaj widać, że (−4) się nie załapie, to samo
otrzymamy rozwiązując w ten szkolny sposób, rozpisując na 2 przypadki, czyli w tym przypadku:
(1
o) dla x < −2 mamy |x + 2| = −x − 2
(2
o) dla x ≥ −2 mamy |x + 2| = x + 2
i dalej jedziemy tym szkolnym schemacikiem
13 lut 20:17
Eta:

graficznie
|x|−2<x
y=|x|−2|
y=x
x∊(−1,
∞)
========
13 lut 20:22
Eta:
Algebraicznie
x+2≥0 ⇒ x≥ −2
x<x+2 ⋀ x>−x−2
0<2 ⋀ 2x>−2 ⋀ x≥ −2
Odp: x∊(−1,∞)
==========
13 lut 20:25
kerajs:
''niewiem:
Czy tak można rozpisać?''
Tak, lecz przed opuszczeniem wartości bezwzględnej musisz zrobić założenie o nieujemności
prawej strony.
Sposób z założeniami znaku wyrażenia w wartości bezwzględnej jest bardziej uniwersalny i
dlatego preferowany w szkole.
13 lut 22:37
niewiem:
chichi, wiem, że w równaniach tak nie wolno

Dziękuję, za wszystkie odpowiedzi
14 lut 09:38
chichi:
No własnie widzę jak wiesz... A nierówność to co? Określasz dziedzinę tak samo jak to pokazałem
w przypadku równania...
14 lut 10:40
mydlix: Wartość bezwzględna ma własność, że jeśli a>0, to IxI<a wtedy i tylko wtedy, gdy −a<x<a, ale
wtedy gdy a jest jakąś liczbą, a nie zmienną.
Zatem jeśli rozpisujesz IxI<3 to możesz zastosować −3<x<3, bo 3 jest liczbą, ale jeśli IxI<x,
to nie, bo x jest zmienną, musisz rozpisać przypadki i określić założenia
14 lut 10:45
mydlix: Poza tym musisz się przyzwyczaić do rozpisywania przypadków, bo jeśli jesteś na rozszerzeniu,
to niedługo czeka Cię, np:
Ix−3I−Ix+4I<1
14 lut 10:52