równoległobok
KM: W równoległoboku ABCD punkt M jest środkiem boku AB, a S jest punktem na boku BC. Jeśli O= AS ∩
DM i PABCD = 20PAOM, udowodnij, że punkt S jest środkiem boku BC.
12 lut 19:23
chichi:

Ojj coś brak chętnych na forum...
| 1 | | 1 | |
| = |
| ⇒ a = 2 ⇒ S = S BC □  |
| 4(a + 3) | | 20 | |
13 lut 19:16
Mila:

1) CE|| DM, |CE|=|DM|
| | 1 | | 1 | |
2) PΔAMD= |
| P , PΔAOM= |
| P |
| | 4 | | 20 | |
3)
|FE|=3x, |CF|=2x
4) ΔBEC i prosta AF− tw. Menelausa
| p | | 2a | | 3x | | p | |
| * |
| * |
| =1 ⇔ |
| =1 |
| q | | 3a | | 2x | | q | |
p=q
|SC|=SB|
cnw
=======
14 lut 21:37