Ile jest takich słów długosci 10 nad alfabetem 26 literowym, w których nie wyste
coovar: Ile jest takich słów długosci 10 nad alfabetem 26 literowym, w których nie wystepuja po
sobie trzy takie same litery?
12 lut 18:25
Min. Edukacji: Prace nad alfabetem trwają..
12 lut 18:33
wredulus_pospolitus:
od zarąbania przypadków trzeba rozpatrzeć ... szczerze mówiąc − nie chce mi się nawet
przypadków wypisywać
12 lut 18:43
kerajs:
To może zamiast rozpisywania przypadków ułożyć rekurencję i wyznaczyć wzór ogólny.
Sk to liczba słów długości k
Sn=25 Sn−1+25 Sn−1 ∧ S1=26 ∧ S2=262
12 lut 20:27
I'm back:
Dwukrotnie ma S
n−1
12 lut 20:32
kerajs:
Pewnie że nie. Sorki!
Wersja poprawiona: Sn=25 Sn−1+25 Sn−2
12 lut 20:37