podzbiór płaszczyzny
Kuba152: Który podzbiór płaszczyzny opisany poniższymi nierównościami ma największe pole?
a) |x+1|≤0
b) y ≥ −x + 2, y≥x−2, y≤2
c) |x| + |y| ≤ 1
d) 1 ≤ x2 + y2 ≤ 3
12 lut 14:32
Ark Peace: Gdzie leży problem?
12 lut 14:45
kerajs:
Może na określeniu relacji między 0, 4, 2 i 2π ?
12 lut 22:09
Ark Peace:
Myślę tak
a) Czy wartość bezwzgędna może byc <0?
b) Narysowac w układzie współrzędnych te linie i zobaczyć co wyjdzie .Pewnie trójkąt
c) Cztery przypadki
1) x≥0 i y≥0
2)x≥0 i y<0
3) x<0 i y≥0
4) x<0 i y<0
Narysowac proszę w układzie i powinien wyjść kwadrat o boku 1
d)
x2+y2≤3 to równanie koła o srodku S=(00) i r=√3 jego wewnętrze wraz z brzegiem)
x2+y2≥1 to też rownanie koła o srodku S=(00) i r=1 jego zewnętze wraz z brzegiem
Narysowauj sobie to w układzie wsółrzędnych i powinienes dostać pierscień kołówy
12 lut 22:11
kerajs:
''Ark Peace:
c) Cztery przypadki (...)
Narysowac proszę w układzie i powinien wyjść kwadrat o boku 1 ''
Raczej kwadrat o boku √2.
12 lut 22:20
Ark Peace:

b)
Wyszedł trójkąt
Masz nierowności słabe więc linie należą do rozwiązań
12 lut 22:24
Ark Peace: c) Nie narysowałem tego w ukladzie i zasugerowałem sie jedynką
Pewnie będzie tak jak napisałes . Dobrze że poprawiłeś
12 lut 22:27