Pomocy z zapisem n-tego wyrazu ciągu w postaci ab^n
P4TR0S02:
Ciąg 36,12√6,24 jest c.geometrycznym. Zapisz n−ty wyraz tego ciągu w postaci abn
Znalazłem iloraz tego ciągu:
12√636=√63
Chciałbym zrozumieć dlaczego wzór na n−ty wyraz nie wygląda tak:
an=36*√63 do potęgi n
Dlaczego to jest źle? Przecież an=a1*qn
W odp mam
an=18√6*√63 do potęgi n
Co robię nie tak?
12 lut 11:47
I'm back:
Dlatego że masz:
a1 = 36
an = 36*(√6/3)n−1
A masz zapisać w postaci an = a*bn
12 lut 11:55
P4TR0S02: Jak to przekształcić?
12 lut 12:00
I'm back:
Masz już wyliczone b = q =
√6/3
Pozostaje obliczyć a:
a
1 = 36 = a*(
√6/3)
1 − − − > a =
12 lut 12:10
P4TR0S02: Dziękuję bardzo! Już rozumiem. Ciągi nie są moim ulubionym działem.......
12 lut 14:32