geometria analityczna
Kuba152: | | a | |
Najmniejsza odległość między dwoma punktami należącymi do różnych gałęzi hiperboli y = |
| |
| | x | |
a>0, jest równa
a)2
√2a
b)
√2a
c)2
√a
d)
√a
W odp jest a)
Próbowałem wyznaczyć długość odcinka między dwoma punktami
P
1 =(x,
ax) i P
2 = (−x,−
ax) i obliczyć pochodną z tego ale nic zbliżonego do wyniku
mi nie
wychodzi.
Z góry dzięki za pomoc
11 lut 23:35
kerajs:
√(2x)2+(−2a/x)2=2√x2+(a2/x2)=2√(2x2+(2a2/x2))/2≥2√2√(x2(a2/x2))=2√2a
12 lut 05:57
Kuba152: Ooo, dziękuję Ci bardzo kerajs!
12 lut 09:36
Einstein: a jaka jednostka odległości ? 2 √2a,√ metr ?
12 lut 19:05
kerajs:
To trywialne. Jednostka jest taka sama jak jednostka x oraz y, natomiast a ma wymiar kwadratu
tej jednostki.
Zupełnie inną kwestią, której jakoś nikt nie porusza, jest poprawność powyższego rozwiązania. O
ile odległość między wskazanymi punktami jest prawidłowo zminimalizowana, to sposób ich wyboru
nie jest właściwy.
12 lut 20:24