wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 3
violetskies: wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1 jest:
a) 28 b) 29 c) 30 d) 31
11 lut 19:48
I'm back:
a1 = 11
an = 97
r = 3
Wyznacz 'n'
11 lut 21:32
11 lut 21:34
Niespokojny: a1=raczej 13
an=97
an=a1+(n−1)*r
97=13+3n−3
87=3n
n=29
12 lut 12:37
janek191:
Reszta z dzielenia 11 przez 3 jest równa 2
12 lut 12:41
janek191:
a1 = 10
r = 3
an = 10 + (n −1)*3 = 7 + 3n < 100
3 n < 93
n < 31
n = 30
=====
12 lut 12:45
Niespokojny: Masz rację ja także sie pomyliłem
Dobrze że czuwasz .Dużo zdrówka
12 lut 12:53
mydlix: Można też tak:
10≤3n+1<100
9≤3n<99
3≤n<33
Czyli tych liczb jest 32−2=30
15 lut 13:30