Z treścią
Nik: Zadanie z układem. Czy to da się rozwiązać?
We wtorek w klasie Janka rozchorowało się 50% dziewczyn i 40% chłopców. Okazało się, że chorych
chłopców jest o 3 więcej niż dziewcząt. Następnego dnia rozchorowały się jeszcze 3 dziewczyny
i wtedy chorych chłopców i dziewczynek było tyle samo. Ile osób jest w tej klasie?
11 lut 09:00
janek191:
x − ilość dziewczyn
y − ilość chłopców
Mamy
0,5 x = 0,4 y − 3
0,5 x + 3 = 0,4 y
11 lut 09:04
Nik: To są równania równoważne. Zadanie nie ma rozwiązania?
11 lut 09:08
janek191:
Odp. W tej klasie jest 30 uczniów ( 10 dz + 20 ch).
11 lut 09:13
Nik: Ale skąd

?
11 lut 09:17
janek191:
Proszę wstawić 10 za x i 20 za y
11 lut 09:30
Nik: Trzeba ułożyć układ i go rozwiązać, a nie odgadnąć rozwiązania i je sprawdzić
11 lut 09:32
janek191:
Jaki inny układ równań proponujesz?
11 lut 09:35
Nik: Właśnie o to chodzi, że zadanie chyba nie ma rozwiązania, bo wychodzi równoważność
11 lut 09:36
janek191: Rozwiązanie jest ,tylko nie da się go uzyskać, z tego układu równań, poprzez przekształcenia
algebraiczne.
11 lut 09:41
Nik: Jak się podstawi te wartości, to wszystko się zgadza, tylko jak to wyliczyć?
11 lut 09:42
Nik: I cały problem w tym, jak to zapisać matematycznie
11 lut 09:45
daras: trzeba ograniczyć rozwiązania do rozsądnych wielkości=ilość uczniów w klasie np<10, 35> i
szukać rozwiązań spełniających to JEDNO równanie: 30+5x =4y
11 lut 10:40
daras: tzn. x+y ∊ <10,35>
11 lut 10:41
Pitbull puppies forever!:
a podstaw 50 dziewczyn i 70 chłopców i też się zgadza , powiesz że nie ma takich dużych klas ,
to podstaw 30 dziewczyn i 45 chłopców , albo 6 dziewczyn i 15 chłopców
to jest zadanie typu "nie wolno ludzi przecinać na części"
trzeba rozwiązać równanie z dwiema niewiadomymi ale w liczbach naturalnych
tzw. równanie diofantyczne
ewentualnie z warunkiem że klasa nie może mieć mniej niż ..... i więcej niż .... osób
11 lut 10:50
11 lut 11:32