Zbadaj ciągłość funkcji
Monika04:
| | x2 − 2x − 3 | | x2 − 6x + 9 + 4x + 12 | |
lim x → 3 = |
| = |
| = x − 3 +4x − 12 = |
| | (x − 3) | | (x − 3) | |
5x − 15 = 0
Co tutaj jest źle? Dlaczego ten sposób dał mi błędny wynik
10 lut 21:19
chichi:
| x2 − 2x − 3 | | x2 + x − 3x − 3 | | x(x + 1) − 3(x + 1) | |
| = |
| = |
| = |
| x − 3 | | x − 3 | | x − 3 | |
| | (x + 1)(x − 3) | |
= |
| = x +1 |
| | x − 3 | |
Twoje przekształcenia to nie wiem co to jest...
10 lut 21:22
10 lut 21:23
Monika04: Nie mogę zrobić w ten sposób? dodając odejmuje 4x oraz dodaje 12,
by móc zrobić wzór skróconego mnożenia.
ps. tam powinno być − 12 w tym drugim, źle wpisałam
10 lut 21:24
chichi:
No to nawet jeśli, to masz:
| x2 − 6x + 9 + 4x − 12 | | (x − 3)2 | | 4(x − 3) | |
| = |
| + |
| = x − 3 + 4 = x + 1 |
| x − 3 | | x − 3 | | x − 3 | |
10 lut 21:37
chichi:
@
jc mnie chodziło o samo wyjaśnienie przekształceń, nie kompletne rozwiązanie, owa równość
oczywiście zachodzi dla x ≠ 3
10 lut 21:44
Monika04: Dziękuję chichi, teraz rozumiem co zrobiłam źle
10 lut 21:48