W trapezie ABCD (BC < AD) wiadomo, że powierzchnia trójkąta BOC wynosi 9m2, a trójkąta AOD
16m2 (O to punkt przecięcia przekątnych). Oblicz pole czworoboku AMND jeśli AM = ME, EN = ND
i AB∩DC = E.
| MA+AD | 3MN | |||
PAMND = | *h = | *h = 3PEMN | ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
P= | (45+6√54)≈66,818 | |
| 4 |
| 16 | 4 | |||
Trójkąty OAD i OCB są podobne, ich pola są w stosunku | , a ich boki w stosunku | . | ||
| 9 | 3 |
| AD | ||
Z kolei trójkaty EAD i EBC są również podobne, więc ich pola są w stosunku ( | ) 2= | |
| BC |
| 16 | 16 | 1 | ||||
. Dlatego P(EAD)= | *49 . Ponieważ P(EMN)= | P(EAD) mamy, że | ||||
| 9 | 9 | 4 |
| 3 | 16 | 196 | ||||
P(AMND)= | * | *49= | ||||
| 4 | 9 | 3 |
przepraszam ja zamiast 16 wziąłem 6, ale twój wynik jest zły na jakiej podstawie przyjmujesz
16/9
AF=CD⇒ ΔABE≈ΔFBD
| 3 | 16 | |||
P= | *49 | =84 | ||
| 4 | 7 |
ΔEAB jest dowolny, trójkąty EAD i EBC będą przystające dla ΔEAB równoramiennego lub różne.
Pola ze stosunku, których można wyznaczyć pole ΔEAB przy znanym ABCD na rysunku p/w wyniosą
ABE=2ah
| 7 | ||
ABCD= | ah | |
| 8 |
| 3 | 1 | |||
b= | a, e= | a, PADCB=49} | ||
| 4 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | = | + | |||||
| P | 16 | 12+16 | 16+12 |
| 1 | ||
ΔMNE∼ΔADE w skali k= | ||
| 2 |
| 1 | 112 | |||
PΔMNE= | P= | =28 | ||
| 4 | 4 |
| 3 | ||
ΔBCE∼ADE w skali k= | ||
| 4 |
| S | 9 | ||
= | |||
| S+49 | 16 |
| 1 | ||
PΔMNE= | *112=28 | |
| 4 |