Zadanie trygonometria
yn: Mam jeszcze problem z takim zadaniem: sin6x * cos2x = cos7x * sinx
10 lut 20:14
mm:
Czy taka podpowiedź wystarczy ?
| | 1 | |
sin(6x)cos(2x)= |
| (sin8x+cos4x) |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos(7x)sin(x)= |
| (sin8x−sin6x) |
| | 2 | |
10 lut 20:29
chichi:
| | 1 | |
sin(6x)cos(2x) = |
| [sin(8x) + sin(4x)] |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos(7x)sin(x) = |
| [sin(8x) − sin(6x)] |
| | 2 | |
Dalej z górki
10 lut 20:29
mm:
Oczywiście w pierwszym miało być +sin4x
10 lut 20:31
mm:

10 lut 20:31
chichi:
10 lut 20:38
yn: Właśnie mój problem był z tym cos(7x)sin(x)=1/2(sin8x−sin6x) przekształceniem – z czego wynika
minus w nawiasie?
10 lut 22:56
mm:
| | α+β | | α−β | |
sinα−sinβ=2cos |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 lut 22:58
yn: Już rozumiem, dziękuje
10 lut 23:04