Szeregi
Damian#UDM: Zbadaj zbieżność szeregu
| | n+1 | |
∑n=1∞ |
| do potęgi n*(n−1) |
| | n−1 | |
10 lut 19:21
chichi:
| | n+1 | |
an = ( |
| ) n(n−1), no to mamy, że a n → + ∞ − stąd szereg jest rozbieżny  |
| | n−1 | |
10 lut 19:27
chichi:
I czy na pewno dobrze przepisane, dla n = 1 to...
10 lut 19:29
Damian#UDM: Obliczyć pole między krzywymi
y=10x oraz y=lg(x) na przedziale [1,10].
10 lut 19:36
Damian#UDM: niestety dobrze przepisane. Dla n=1 nie istnieje.
10 lut 19:36
Damian#UDM: CHICHI MASZ RACJE
szereg dla n≤1
10 lut 19:43
Damian#UDM: tak niewyraźnie piszą, że masakra
10 lut 19:43
chichi:
Czy przez lg(x) rozumiem log
2(x)?
10 lut 19:46
Damian#UDM: log10x
10 lut 19:47
Damian#UDM: Dla n=1 granica nie istnieje, a dla n<1 szereg jest rozbieżny
10 lut 19:56
Damian#UDM: dla n<1 dla an wychodzą pierwiastki stopni parzystych z liczb ujemnych, więc takie
pierwiastki nie istnieją.
GRanica wtedy też nie istnieje?
10 lut 19:59
chichi:
No ale jak jakie masz liczby naturalne mniejsze od 1?
10 lut 20:03
chichi:
| | 1 | |
S = 1 ∫ 10 (10x − log(x))dx = 1 ∫ 10 10xdx − |
| 1 ∫ 10 lnx(x)dx |
| | ln(10) | |
| | 10x − xln(x) + x | |
S = [ |
| ]110 |
| | ln(10) | |
10 lut 20:36
chichi:
No i dalej policz sam, już wystarczy podstawić
10 lut 20:37
Damian#UDM: źle zrobiłem
10 lut 20:49
Damian#UDM: Bo dodałem te pola. No ale trudno.
11 lut 12:01
Damian#UDM: Dla n=0 an=1
11 lut 12:01