Nierówność trygonometryczna
yn: Rozwiąż nierówność: cos2x + 5cosx + 3 ≥ 0
Zaczęłam liczyć tak:
2cos2x − 1 + 5cosx + 3 ≥ 0
2cos2x + 5cosx + 2 ≥ 0
t = cosx, t ∊ <−1,1>
2t2 + 5t + 2 ≥ 0
t1 = −2 odrzucam
t2 = −1/2 ∊ <−1,1>
I teraz nie za bardzo wiem jak dalej podać odpowiedź do nierówności
10 lut 18:59
chichi:
Podstawienie, podstawienie, podstawienie...
cos(2x) + 5cos(x) + 3 ≥ 0 ⇔
2cos
2(x) + 5cos(x) + 2 ≥ 0 ⇔
2cos
2(x) + 4cos(x) + cos(x) + 2 ≥ 0 ⇔
2cos(x)[cos(x) + 2] + cos(x) + 2 ≥ 0 ⇔
[cos(x) + 2][2cos(x) + 1] ≥ 0 ⇔
Jakie jest
cos(x) + 2 co do znaku? No to dalej już łatwo
10 lut 19:15
yn: Dziękuje
10 lut 20:13