matematykaszkolna.pl
Ile jest takich słów złożonych z liter słowa MATEMATYKA, że litera T występuje t response: Ile jest takich słów złożonych z liter słowa MATEMATYKA, że litera T występuje tuż przed literą A? Proszę o walidację mojego rozwiązania. Słowo składa się z 10 liter, łączę T i A ze sobą w jedną literę. Czyli wychodzi mi, że słowo składa się z 9 liter. Niektóre litery się powtarzają, czyli: TA = 2! M = 2! A = 1 (tutaj tylko raz, bo 2 litery złączyłem z T) K = 1 E = 1 Y = 1 Ze wzoru permutacji z powtórzeniami wychodzi mi:
9! 9! 

=

2!2! 4 
10 lut 13:41
response: Poprawka, nie 9, a 8.
8! 

4 
10 lut 13:58
luui: Wynik dobry (po poprawce).
10 lut 18:58
I'm back: A dla mnie jest lekka nadinterpretacja, poniewaz: 1) nie ma informacji, że wszystkie litery mają być użyte (że mamy Permutacje), 2) nie ma podane że obie litery T mają być zaraz przed A.
10 lut 19:14
luui: Masz rację. Autor sam wybrał scenariusz, do którego się odniosłem. "Słowo składa się z 10 liter, łączę T i A ze sobą w jedną literę" A o tych podpunktach to nawet nie pomyślałem. emotka
10 lut 19:44
wredulus_pospolitus: No i jeszcze: 3) jeżeli nie wszystkie litery musza być użyte, to treść zadania nawet nie zakłada, że MUSI litera T występować (wraz z A).
10 lut 19:48