procenty
ciufcia: Pensja pana X jest o 50% większa od średniej krajowej, a pensja Y jest o 40%
niższa od średniej krajowej.
Dokończ zdania:
1. Pensja pana X jest wyższa od pensji pana Y
A. o 40% pensji pana Y
A. o 90% pensji pana Y
A. o 150% pensji pana Y
A. o 275% pensji pana Y
2. Pensja pana Y jest niższa od pensji pana X
A. o 60% pensji pana X
A. o 73% pensji pana X
A. o 90% pensji pana X
A. o 150% pensji pana X
Może łatwe, ale zapomniałem jak robi się tego typu zadania
10 lut 11:58
janek191:
x = 1,5 S
y = 0,6 S
więc
| | x − y | | 1,5 S − 0,6 S | | 0,9 | |
ad. 1) |
| = |
| = |
| = 1,5 = 150% |
| | y | | 0,6 S | | 0,6 | |
| | x − y | | 0,9 S | |
ad. 2 ) |
| = |
| = 0,6 = 60% |
| | x | | 1,5 S | |
10 lut 16:24