Dowodzenie Twierdzeń - Indukacja Matematyczna - Wydział Elektronika
Sztudent: Udowodnij korzystając z indukcji matematycznej, że rezystancja zastępcza Rz
połączonych ze sobą równolegle rezystorów, przy założeniu R1=R2=R3=Rn=k,
spełnia zależność: Rz = k / n.
Mam w piątek Egzamin na którym dostanę takie oto gwarantowane zadanie.
Niestety nie mieliśmy nic o indukcji matematycznej, a jedyne przykłady jakie umiem,
to te w na dowodzenie prawdziwości wzoru dwumianu Newtona oraz jakichś ciągów.
Błagam pomocy
10 lut 01:41
Sztudent: Dostaliśmy wskazówkę że pierwszy seria (element) dowodu przez indukcję to wzór
na Połączenie 2 rezystorów RZ2 = ( R1*R2 ) / ( R1 + R2 )
10 lut 01:45
Sztudent: Ma to pomóc z sumowaniem Rezystancji zastępczej dwóch rezystorów z kolejnym osobnym
i tak dalej podstawiając poprzedni wynik gałęzi po agregacji.
Podobno pozwoli to przedstawić rozumowanie w postaci dwóch operatorów sumy algebraicznej
działających na zasadzie pętli zagnieżdżonych
10 lut 01:51
kerajs:
| | kRZn | | | | k2 | | k | |
L=RZn+1= |
| = |
| = |
| = |
| =P |
| | k+RZn | | | | kn+k | | n+1 | |
10 lut 09:37
kerajs:
| | kRZn | | | | k2 | | k | |
L=RZn+1= |
| = |
| = |
| = |
| =P |
| | k+RZn | | | | kn+k | | n+1 | |
10 lut 09:38
Sztudent: Dzięki. Lol nie wiedziałem że to takie proste.
Choć i tak dostałem za to zadanie z tym rozwiązaniem 1 na 5 pkt
z komentarzem
" a gdzie komentarze inżynierskie, czym jest to P co to L − brak komentarzy = brak samodzielnej
pracy"
Choć wydaje mi się że to wina porytego wykładowcy który się psychicznie wyżywa na studentach.
11 lut 22:47
11 lut 23:20
kerajs:
Punkt dostałeś gdyż rozwiązanie było poprawne. Pozostałych punktów nie dostałeś z powodu: ''
brak samodzielnej pracy"
12 lut 06:02
Kacper:
Myślę, że wykładowca też wchodzi tu na forum 😁.
12 lut 07:54
Kacper:
Ja czasem sprawdzam czy moi uczniowie zadań nie wpisują tutaj 🤣.
12 lut 07:55
ite:
I wtedy pod pseudonimem matematycznyświr podajesz niewłaściwe odpowiedzi 🤣.
12 lut 08:40
ABC: 
moi raz wpisali na inne forum , ktoś im z błędem zrobił , nie poprawiałem oczywiście
i na sprawdzianie była rzeź niewiniątek
12 lut 09:21
daras: nie rozumiem sensu takich zadań
| | 1 | |
wystarczy dodać n jednakowych ułamków |
| i sumę odwrócić |
| | k | |
12 lut 09:23
kerajs:
Jak to nie rozumiesz ? ? ?
Przecież wyraźnie napisano:
'' pozwoli to przedstawić rozumowanie w postaci dwóch operatorów sumy algebraicznej
działających na zasadzie pętli zagnieżdżonych''
Teraz wszystko jest jasne ? ? ?
12 lut 20:41
daras: Ty masz ostatnio tyle żenujących wpadek, że lepiej się nie wypowiadaj ;0
12 lut 21:47
Ark Peace:
Administrator reagować
12 lut 21:56
kerajs:
Oj tam, od razu reagować. Przecież widać, iż żartujemy. Widać, prawda?
A jak nie widać, to wystarczy wczytać się w cytowany cytat. I wszystko będzie jasne (tj. jasne.
że niejasne).
12 lut 22:05
Ark Peace: Dobrze
12 lut 22:14
daras: ja widzę a reszta
13 lut 13:56
daras: do okulisty
13 lut 13:57