Teoria mnogości, bijekcja
Grzegorz Świszczypała: Niech X będzie zbiorem dwuelementowych podzbiorów zbioru liczb naturalnych, a Y zbiorem liczb
naturalnych parzystych. Sprawdzić czy funkcja
f : X → Y jest bijekcją, jeśli dla A ∈ X: f(A) = 2a, gdzie a to element najmniejszy w zbiorze
A.
Jak takie zadanie wgl rozpisać?
9 lut 23:21
wredulus_pospolitus:
A1 = {1,2}
A2 = {1,3}
f(A1) = f(A2) = 2*1 = 2
wniosek?
9 lut 23:23
ite:
Wypisz kilka dowolnych dwuelementowych podzbiorów zbioru liczb naturalnych. Każdy z nich będzie
przykładem zbioru A.
Potem zgodnie z przepisem na funkcję (czyli f(A) = 2a, gdzie a to element najmniejszy w zbiorze
A) określ dla nich wartości tej funkcji.
I sprawdź, czy taka funkcja jest suriekcją i iniekcją.
9 lut 23:28
Grzegorz Świszczypała: Czyli jest iniekcją, bo dla różnych argumentów przybiera te same wartości i jest suriekcją, bo
każdą liczbę naturalną parzystą da się otrzymać przepisem f(A) = 2a, zgadza się?
9 lut 23:40
I'm back:
Jeszcze raz sprawdź co to jest iniekcja.
10 lut 07:14