|
|
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
a) | + | + | +...+ | = | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
b) | + | + | +...+ | =229 | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
zauważmy, że: | = | = | ||||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||
zauważmy, że: | = | |||||||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
L = | + | + | + ... + | = ... | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
korzystamy ze wzoru: | + | = | ||||||||||||||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
... = | + | + | + ... + | = | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
= | + | + ... + | = itd. ... = | + | = | = P | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
| ||||||||||||||
= | |||||||||||||||
|
|
| |||||||||||||||||||||
= | + | ||||||||||||||||||||||
|
|
| |||||||||||||||||||||
= | + | ||||||||||||||||||||||
|
|
| |||||||||||||||||||||
= | + | ||||||||||||||||||||||
|
| ||||||||||||||
= | |||||||||||||||
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |