Geometria analityczna
maturaek: Odcinek A'B' gdzie A'(−3;4) i B'(5;6) jest obrazem odcinka AB w jednokładności o środku O(1;2)
i skali k≠0. Punkt A leży na prostej y=x−2.Wyznacz pole trójkąta AOB.
Mam już prostą A'O y=−12x+52 oraz punkt A(3,1)
Nie wiem jak wyliczyć skalę jednokładności
9 lut 16:39
maturaek: Okej, już wyszła mi k=2
Ale teraz jak obliczyc pole AOB?
9 lut 16:54
janek191:

Oblicz pole Δ A'OB'
P
ΔAOB = P
ΔA'OB' : k
2
9 lut 17:13
janek191:
→
OA'= [ −4, 2 ]
→
OB' = [ 4, 4]
więc pole Δ A'OB' jest równe:
→ →
P' = 0,5 I det ( OA', OB' ) I = 0,5*I −4*4 − 2*4 I = 0,5 *24 = 12
9 lut 17:20
maturaek: No i tu kolejny problem, ponieważ wyliczam pole A'OB' i wychodzi mi 60, a w odpowiedzi jest 12.
Jak to trzeba zrobić
9 lut 17:23
maturaek: O, dziekuję bardzo. Tak teraz pomyślałam że właśnie wektorami to można rozgryźć
9 lut 17:25