Zadanie wektory
m4rrios: Dane są punkty P=(0,−4,−3) Q=(−1,−8,−4) R=(4,−1,−1)
a) oblicz il. skalarny wektorów PQ, PR
b) oblicz il. wektorowy PQ, PR
c) wyznacz równanie ogólne płaszczyzny, do której należą wszystkie 3 punkty P, Q, R
d) znajdź współrzędne punktu R na prostą przechodzącą przez punkty P, Q
Proszę o pomoc z d) oraz sprawdzenie
a) PQ = 44, PR = 7
b) PQ = (−8,3,−4), PR = (1,−12,16)
c) liczę il. wektorowy wektorów PRxPQ, (0,124,93). Wstawiaj do wzoru
D(x−x0)+E(y−y0)+F(z−z0)=0
Podstawiam za współrzędne współrzędne punktu P lub Q. Podstawię współrzędne P, czyli
0(x−0)+124(y+4)+93(z+3)=0⇒124y+93z+769=0 jest równaniem płaszczyzny
d) Wyznaczam wzór prostej przechodzącej przez punkty P,Q, (x+1)/(−1−0) = (y+8)/(−8+4) =
(z+4)/(−4+3) = t
po uproszczeniu: (x+1)/(−1) = (y+8)/(−4) = (z+4)/(−1) = t
Z licznika biorę współczynniki: −x−4y−z+D=0 D=−1
i teraz nie mam pojęcia co mam zrobić
9 lut 15:37
m4rrios: bbbb
10 lut 10:12
m4rrios: halo
10 lut 17:02
luui:
"znajdź współrzędne punktu R na prostą przechodzącą przez punkty P, Q"
Jak to rozumieć?
a,b,c − ok
10 lut 19:14
luui: Jednak przykład a) do poprawy:
PQ o PR = (−8,3,−4)o(1,−12,16)
10 lut 20:20
m4rrios: Po co mam liczyć iloczyn skalarny PQ o PR? Bo szczerze mówiąc nie rozumiem, a w przykładzie a)
mam obliczyć
P o Q, P o R.
d) znajdź współrzędne rzutu punktu R na prostą przechodzącą przez punkty PQ.*
12 lut 08:44
m4rrios: dobra juz wiem wszystko
12 lut 11:23