Udowadnianie bijektywności
yoshi: Bardzo bym prosił, żeby ktoś mi rozpisał jak udowadniać suriekcję i iniekcję tego typu funkcji:
f1 : N2 → N3, f(n,k) = (nk,n,k)
f2 : N × N → N, f(n,k) = 2nk + n − 1
f3 : N × N → N, f(n,k) = n2 + k − 1
9 lut 13:08
I'm back:
f1 masz w innym linku
f2 i f3 Zauważ że f(0,0) = − 1
9 lut 13:28
I'm back:
A jeżeli naturalne masz zdefiniowane bez 0 to
f(n, k) ≠ 1 dla dowolnych n, k
9 lut 13:29
I'm back: Oczywiście uwaga z 13:29 dotyczy tylko f
2
9 lut 14:44
yoshi: I rozumiem że to dowodzi całą bijekcję?
f2(0,0) = f2 min = − 1 ≠ 0 ⇒ nie jest to suriekcja
f2(0,0) ≠ 0 ⇒ nie jest to iniekcja
Czy to rozumowanie jest ok?
9 lut 14:55
yoshi: Zaprzecza bijekcję*
9 lut 14:57
ite:
Skoro f3: N × N → N, f(n,k) = n2 + k − 1, to pewnie chodzi o N+
I przy takim założeniu sprawdź, czy funkcje są suriekcjami i iniekcjami.
10 lut 10:54