a2+ab+b2>0
matematyka: wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność a2+ab+b2>0
większe lub równe*
proszę tylko mi powiedzieć, czy mogę pomnożyć całe równanie przez 2, co da mi
2a2+2ab+2b2>0
(a+b)2+a2+b2>0
tam większe lub równe zera
czy mogę pomnożyć to sobie najpierw przez 2?
8 lut 22:48
chichi:
Z odpowiednim komentarzam to przejdzie, natomiast:
| | b | | 3 | |
a2 + ab + b2 = (a + |
| )2 + |
| b 2 ≥ 0 □  |
| | 2 | | 4 | |
8 lut 22:59
matematyka: z komentarzem "dowolne wyrażenie podniesione do kwadratu daje liczbę nieujemną", tak?
8 lut 23:00
matematyka: to drugie to dziwne, nigdy bym nie wpadła
8 lut 23:02
chichi:
To, to jedna kwestia, natomaist Ty udowodniłeś prawdziwość nierówności równoważnej i to o tym
należy napisać ten komentarz
8 lut 23:02
matematyka: to jaki to powinien być komentarz?
8 lut 23:03
matematyka: aa, no tak, zrozumiałam już słowo "równoważne", dziękuję za pomoc
8 lut 23:04
jc: Pierwszy dowód trochę inaczej zapisany.
| | 1 | |
a2+ab+b2 = |
| ( (a+b)2 +a2+ b2) ≥ 0 |
| | 2 | |
Ja bym nie wymagał komentarza.
A dlaczego kwadrat liczby rzeczywistej jest nieujemny?
8 lut 23:33
mydlix: Komentarz najlepiej coś w tym stylu:
Kwadraty liczby rzeczywistych są nieujemne, zatem ostatnia nierówność jest prawdziwa. Powyższe
są z nią równoważne, stąd nierówność wyjściowa również jest prawdziwa. c.k.d.
Moja pani od matematyki mówi, że trzeba dać komentarz, bo jeśli napisze się samo c.k.d. to tak,
jakby napisać, że udowodniło się, że kwadraty liczb rzeczywistych są nieujemne, a nie o to
chodzi.
9 lut 09:45
tosia:
To, że kwadrat liczby rzeczywistej jest nieujemny wynika z konstrukcji tych liczb.
9 lut 10:17
mydlix: Jeśli liczba rzeczywista a>0 to:
a*a=a2>0
Wówczas −a<0 i mamy:
−a*(−a)=−1*(−1)*a2=a2>0
Z kolei dla a=0:
a*a=a2=0
Zatem dla całego zbioru liczb rzeczywistych a2≥0, przy czym równość zachodzi wtedy i tylko
wtedy, gdy a=0
9 lut 13:08
jc:
9 lut 18:22