Geometria, środkowe trójkąta
JużNieTakaSzybkaAnka: Punkt S jeat środkiem cięzkości trójkąta równoramiennego ABC (AC = BC) L. Znajdź tangens kąta
przy podstawie tego trójkąta wiedząc, że
|< ASB| = α .
Zadanie z zbioru Pana Andrzeja Kiełbasy, nie mogę nigdzie w internecie znaleźć rozwiązania

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki!
8 lut 18:10
Eta:
to tgβ= 3ctg(α/2)
i po ptokach
8 lut 18:42
chichi:
| | 3y | | y | |
Szukane: tan(β) = |
| = 3* |
| |
| | z | | z | |
| | α | | y | | 1 | | α | |
Z ΔAES: cot( |
| ) = |
| = |
| tan(β) ⇒ tan(β) = 3cot( |
| )  |
| | 2 | | z | | 3 | | 2 | |
8 lut 18:47
chichi:
Człowiek się napisze, narysuje, kliknie publikuj, a tu już czeka rozwiązanie...
8 lut 18:48
Eta:
Hehe
to niech się człowiek

tak nie rwie do wszystkich rozwiązań
8 lut 18:55
Kacper:
Rozdają


za to kto jest pierwszy
8 lut 19:15
Eta:
Heeeeeeeeeej
Kacper
8 lut 19:17
JużNieTakaSzybkaAnka: Dziekuje! Eta ratujesz setki licealistów każdego dnia❤
9 lut 19:52
JużNieTakaSzybkaAnka: chichi dziekuję równiez oczywiscie
9 lut 19:52