geometria płaska - pola czworokątów
Hmmhm:

W czworokącie wypukłym ABCD bok DC ma długość 6 oraz |AB|=3|BC|.Przekątna AC ma długość 16 i
tworzy z bokiem DC kąt równy 60 stopni. Wiedząc że na czworokącie ABCD mozna opisać okrąg,
oblicz pole czworokąta ABCD
Mam policzone, że |AD|=14 z twierdzenia cosinusów w trójkącie ACD i pole równe 24
√3
Jak mam policzyć pole ABC?
8 lut 18:08
chichi:
Tw. Carnota w ΔADC:
| 1 | | 1 | |
162 = 62 + 142 − 2 * 14 * 6 * cos(∡ADC) ⇔ cos(∡ADC) = − |
| ⇒ cos(∡ABC) = |
| |
| 7 | | 7 | |
Tw. Carnota w ΔABC:
| 1 | |
162 = (3a)2 + a2 − 2 * 3a * a * |
| ⇒ a = 2√7 |
| 7 | |
Tw. sinusów w ΔADC:
14 | | 16 | | 4√3 | |
| = |
| ⇔ sin(∡ADC) = |
| = sin(∡ABC) |
sin(60o) | | sin(∡ADC) | | 7 | |
| 1 | | 4√3 | |
PΔABC = |
| * 2√7 * 6√7 * |
| = 24√3 |
| 2 | | 7 | |
8 lut 18:26
Kacper:
A czemu nie piszesz twierdzenie Snelliusa, skoro piszesz twierdzenie Carnota?
8 lut 18:33
chichi:
Bo mało kto zna tw. sinusów pod nazwą tw. Snelliusa, w przeciwieństwie do tw. Carnota
8 lut 18:35
Hmmhm: Okej, dzięki wielkie!
8 lut 18:36
chichi:
I tej nazwy raczej używają fizycy
8 lut 18:36
Kacper:
Nie pytałem
8 lut 19:02