ALGEBRA
Damian#UDM: Zadanie 1.
Wiedząc, że liczba 1+i jest pierwiastkiem wielomianu
w(z)=z
4−2z
3+6z
2−8z+8
wyznacz jego pozostałe pierwiastki.
jak 1+i to pewnie też 1−i i wtedy mam z
2−i
2 czyli z
2+1 i dzielę ten wielomian przez ten
trójmian bez czynnika z?
Zadanie 2.
Dane są punkty A(1,2,5) B(2,2,0) C(−1,−4,3). Oblicz pole trójkąta ABC oraz wyznacz równanie
prostej
zawierającej wysokość wychodzącą z wierzchołka A.
Pole trójkąta ogarnę i wyślę tutaj do sprawdzenia, ale jak tą prostą?
Zadanie 3.
Napisać równanie sfery stycznej do OYZ, której środkiem jest punkt przecięcia się prostych
| | ⎧ | x+2y−z−1=0 | |
| l: | ⎩ | 2x−2y+z−2=0 |
|
8 lut 16:40
Damian#UDM: Proszę was o pomoc!
8 lut 20:31
jc: Dzielisz w(z) przez z2+1.
8 lut 22:15
Damian#UDM: nie no, nie czaje tego
8 lut 22:26
Damian#UDM: mam pierwiastek 1+i to pewnie drugi 1−i tylko z tego wychodzi 1−i2 czyli 2
8 lut 22:26
Damian#UDM: (z−i)(z+i) to z2−i2 czyli z2+1
a
(z−1−i)(z−1+i) to z2−2iz+2
8 lut 22:28
jc:
u = B−C
v= B−A
D = spodek wysokości A
Sprawdź, że uw=0
szukana prosta: t →A+tw
| | 1 | | 1 | |
pole = |
| |v| |w| = |
| √u2 v2 − (uv)2 |
| | 2 | | 2 | |
8 lut 22:31
jc: Oj, oczywiście dzielisz przez (z−1−i)(z−1+i)=(z−1)2+1=z2−2z+2.
8 lut 22:33
jc: Dodam, że wynik dzielenia jest bardzo prosty. Podzieliłem.
8 lut 22:36
jc: Płaszczyzna: z=0
x+2y−z=1=0
2x−2y+z=2
y+z=3
x=1, y=1, z=2
Równanie sfery: (x−1)2+(y−1)2+(z−2)2=4
8 lut 22:46
Mila:
Nie sprawdziłam w (1) przez co trzeba dzielić

Ufać, znaczy kontrolować!
Pozdrawiam
jc.
8 lut 23:05
jc: Mila, pozdrawiam. Tak samo się nabrałem.
8 lut 23:28
Kacper:
Damian ty nie chodzisz na studia? chcesz się wszystkiego z forum nauczyć?
9 lut 10:18
janek191:
Pewnie Damian jest na zdalnym nauczaniu?
9 lut 10:28
Kacper:
Ale to nadal nauczanie
9 lut 12:08
Damian#UDM: No sam się Analizy zespolonej nauczyłem kilka dni temu, metody operatorowej i jestem z tego
dumny
14 lut 01:26
Damian#UDM: Obecnie nie ogarniam jeszcze całek krzywoliniowych, całek potrójnych oraz płaszczyzn. Mam
nadzieję, że to się niedługo zmieni. Również trochę z waszą pomocą.
14 lut 01:31
Damian#UDM: Ja teraz jeszcze jestem na matmie na licencjacie na UW, lecz musiałem zrezygnować bo jestem też
jednocześnie na dietetyce na magisterce na WUM, a zajęcia mi się nakładały i musiałem wybrać i
wybrałem drugi stopień studiów.
14 lut 01:34
Damian#UDM: Uczę się wszystkiego sam i nawet dobrze mi idzie, a z waszą pomocą jeszcze lepiej

Popełniam
wiele błędów, lecz idę do przodu. Dziękuję Wam za pomoc.
14 lut 01:36
Damian#UDM: a we wtorek mam poprawę z fizjologii żywienia człowieka. Trzymajcie kciuki
14 lut 01:49
Damian#UDM: 3.
l:
v
1=[1,2,−1]
v
2=[2,−2,1]
v
l=v
1xv
2=[0,−6,3]
Dla y=0
3x=3 |:3
x=1
P(1,0,0)
Jak znaleźć punkt przecięcia się dwóch prostych?
Zapisać równanie prostej k w postaci parametrycznej i wstawić do jednego z równań płaszczyzn?
16 lut 03:22