Trójkąt z dwoma bokami i kątem
elf:

Cześć, przepraszam za rysunek
a − to 120 stopni
b − 2
√6
c − 5
√2
oblicz ile wynosi x
8 lut 14:33
chichi:
x
2 = (2
√6)
2 + (5
√2)
2 − 2 * 2
√6 * 5
√2 * cos(120
o) ⇔
x
2 = 134 ⇔
x =
√134
8 lut 14:36
elf: dzięki, coś podejrzewałem, że tw. cos.
<3
8 lut 14:40
elf: ej, jesteś pewien tego równania?
8 lut 14:43
elf: bo mi wychodzi co innego
8 lut 14:51
chichi:
A no bo ja policzyłem dla cos(150
o), masz rację. Winno być x =
√74+20√3 
Czy tak Ci wychodzi?
8 lut 15:06
elf: niestety....
8 lut 15:14
elf: bo to jest część innego zadania
8 lut 15:14
elf:

Wybacz znowu za rysunek
To są trzy trójkąty:
a− 120 stopni
b − 30 stopni
c − 45 stopni
f − 90 stopni
d−
√6
e− 5
√2
8 lut 15:19
elf: i brakuję mi tego boku u góry
8 lut 15:20
a7:

E=DE=
√6 EB=DE*
√3=
√12=2
√3 DC=AE+EB=2
√3+
√6
8 lut 15:27
a7: *AE=DE=√6
8 lut 15:27
a7: poprawiam EB=√18=3√2 czyli DC=3√2+√6
8 lut 15:29
elf: ale to są 3 trójkąt, a nie równoległobok
8 lut 15:51