Geometria, trójkąt
SzybkaAnka: W trójkącie KLM bok LM ma długość 4√3 , kąt KLM ma miarę 120°, zaś kąt KML ma miarę 15°.
Oblicz dlugosci pozostalych boków trójkąta.
Jak zrobić to zadanie znając tylko wartości f trygonometrycznych dla kątow 30, 45 i 60?
8 lut 11:58
janek191:
sin 30
o = sin(2*15
o) = 2 sin 15
o*cos 15
o
| 1 | |
| = 2 sin 15o*( √1 − sin2 15o) |
| 2 | |
| 1 | |
| = sin2 15o*( 1 − sin2 15o) = sin2 15o − sin4 15o |
| 16 | |
sin 15
o = t
8 lut 12:12
8 lut 12:18
an:

LN z sinusa 30
o reszta trójkąt równoramienny i Pitagoras
(Eta powiedziałaby, że wystarczy znać własności ekierki)
8 lut 13:42
chichi:
A nawet ekierek
8 lut 14:31
SzybkaAnka: Dziękuję serdecznie za oba rozwiazania! Jestescie wielcy
8 lut 16:12
chichi:
| | √1−cos(30)o | | √2−√3 | | √6−√2 | |
Ze wzoru szybciej: sin(15o) = |
| = |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | | 4 | |
U @
janek191 zabrakło pierwiastka w liczniku
8 lut 16:32
chichi:
| | √6−√2 | |
Albo: sin(15o) = sin(45o−30o) = sin(45o)cos(30o) − cos(45o)sin(30o) = |
| |
| | 4 | |
8 lut 16:34
janek191:
Faktycznie zgubiłem znak √
8 lut 16:50