optymalizacja
mk: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(−2,−1) i przecinającej ujemne półosie
układu współrzędnych w takich punktach, których suma odległości od początku układu
współrzędnych jest najmniejsza.
Ja to robiłam tak:
B=(a,0)
C=(0,b) a,b<0
Prosta BC:
| | ba−bx | |
(y−0)(0−a)=(b−0)(x−a) => ay=ba−bx y= |
| |
| | a | |
Podstawiam pod y i x współrzędne punktu A:
| | b(a+2) | | −2b | |
−1= |
| => −a=ba+2b => a= |
| zał: b=/−1 |
| | a | | b+1 | |
| | −2b | | b2−b | |
Suma: a+b=> |
| +b => |
| |
| | b+1 | | b+1 | |
Przyrównuje do zera:
b
2+2b−1=0 delta=2
√2 b
1=−1−
√2 b
2=−1+
√2 −> nie nalezy do dziedziny
I nie wiem co dalej mam zrobić bo b
2 nie należy do dziedziny, jest większe od zera, a w
b
1 jest maximum a nie miminum funkcji
8 lut 10:03
ite:
Polecam inne podejście, zacząć od równania prostej i dopiero wtedy przejść do punktów wspólnych
z osiami:
1/ zapisz równanie prostej y=Ax+B oraz A<0, B<0
2/ punkt (−2,−1) należy do prostej, więc −2=A(−1)+B
stąd B=−2+A czyli prosta ma równanie y=Ax−2+A
3/ znajdź współrzędne punktów przecięcia prostej z osiami układu
4/ wyznacz długości prostopadłych boków trójkąta
8 lut 10:53
chichi:
"2/ punkt (−2,−1) należy do prostej, więc −2=A(−1)+B"
Przeczytaj proszę to jeszcze raz @
ite
8 lut 12:58
chichi:
A do autora, co Ty w ogóle za funkcje stworzyłeś? Zastanów się...
8 lut 13:00
ite: dwa razy sprawdzałam zapis a i tak przestawiłam współrzędne 🙃
2/ punkt (−2,−1) należy do prostej, więc −1=A(−2)+B
8 lut 13:09
chichi:
k: y = ax + b ∧ A ∊ k ⇒ −1 = −2a + b ⇔ b = 2a −1
⇒ y = ax + 2a −1
P − punkt przecięcia z osią OX:
| | 1−2a | | 1−2a | |
ax + 2a −1 = 0 ⇔ x = |
| , a ≠ 0 ⇒ P = ( |
| , 0) |
| | a | | a | |
R − punkt przecięcia z osią OY: R = (0, 2a−1)
| | 2a−1 | | 1 | |
f(a) = |
| + 1 − 2a = 3 − 2a − |
| −−− (opuściłem tutaj już moduły!) |
| | a | | a | |
Badanie pochodnej pozostawiam Tobie
8 lut 13:13
mk: Dzięki, już ogarniam
8 lut 16:45