optymalizacja
mk: Prosta o równaniu y=ax + b przechodzi przez punkt A(4, 2) i tworzy z dodatnimi półosiami układu
współrzędnych trójkąt ABC. Wyraź pole trójkąta ABC jako funkcję zmiennej a i określ
jejdziedzinę.
Rozwiązanie: y=ax+b
2=4a+b ⇒ b=−4a+b
zał a<0 i b>0
P=1/2 * a * h
h=b=−4a+b
podstawa a jest rowna odleglosci punktu zerowego od poczatku układu
wiec
0=ax+b
0=ax −4a+2
x=(4a−2)/a
Wyznaczamy funkcje P(a)
P(a) =1/2 * (−4a+2)*(4a−2)/a
P(a)=(−8a2+8a−2)/a
Mam tylko problem z wyznaczeniem dziedziny. Widziałam, że mozną to zrobić z pochodenj, ale nie
rozumiem dlaczego, i jak to działa. Wyjaśni ktoś?
8 lut 09:46
mk: up
8 lut 16:26
chichi:
"2=4a+b ⇒ b=−4a+b"
Winno być ⇒ b = 2 − 4a, narzuciłeś warunek, że b > 0, no to masz:
| | 1 | |
(1) b > 0 ⇔ 2 − 4a > 0 ⇔ a < |
| |
| | 2 | |
(2) a < 0
Ostatecznie: a < 0 zatem a ∊ (−
∞, 0) − to jest poprawna dziedzina
8 lut 16:49
mk: ok, już czaję, chyba zmęczona już byłam xd.
8 lut 19:25